Eet jezelf gezond – 10 voedingstips
Eet jezelf gezond met
deze 10 voedingstips
Je bent wat je eet, hoor je vaak zeggen. Sommige mensen nemen deze uitspraak echt heel letterlijk. Voorbeelden zoals veganistisch of macrobiotisch en allerlei strenge diëten zijn voorbeelden van een rigoureuze omwenteling. De meeste mensen vinden dit te ver gaan.
De beste mensen eten wat ze lekker vinden en door het vele aanbod in de supermarkt eten we niet altijd even gezond. Het schijnt zo te zijn dat 80% van het aanbod in de supermarkt NIET gezond is.
Dat is een heel hoog percentage. En ja zeker mogen we lekker eten en een keer zondigen is ook geen probleem. Toch zijn er nog dingen die je vaak met een kleine verandering al kunt bewerkstelligen. Dan hebben we ook nog verschillende experts die ons op veel verschillende manieren tegenovergestelde dingen willen meegeven. Ik snap heel goed dat we door de bomen het bos soms niet meer zien.
1. Geniet en ga niet op dieet
Het draait niet allemaal om diëten. Vergeet de strenge regels en focus op een gezondere levensstijl. Uit vele onderzoeken blijkt dat strenge diëten nauwelijks resultaat bieden in dit geval voor even en niet voor het leven.
Heb je overgewicht en wil je wat kilo’s kwijt, dan is het juist verstandiger om je stofwisseling te gaan verbeteren en met een gezonder voedingspatroon te gaan leven. Gebruik voeding als medicijn.
2. Houd eens bij, wat je allemaal eet
Een week lang bijhouden wat je eet, kan eye-openers opleveren. Het helpt je bewuster te worden van je eetgewoonten en motiveert je om kleine aanpassingen te maken.
3. Drink genoeg water
Water is de sleutel tot een gezonder leven. Het helpt bij gewichtsbeheersing, zuivert je lichaam, verbetert je huid en voorkomt diverse gezondheidsproblemen. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken. (Voor iedere 30 kilo lichaamsgewicht gewicht, 1 liter water)
Tip: Geef water een twist met een vleugje citroensap of verrijk het met Aloe vera gel drink.
- Water helpt je bij het afvallen. Het geeft je namelijk een meer verzadigd gevoel waardoor je minder eet en minder tussendoortjes gaat eten. Ook is het veel beter voor je stoelgang.
- Water ‘smeert’ de gewrichten en helpt spierpijn en blessures voorkomen.
- Veel water drinken vermindert de kans op urineweginfecties en nierstenen.
- Water drinken kan hoofdpijn voorkomen. Evenals de rest van ons lichaam bestaan de hersenen voor het overgrote deel uit water en hoofdpijn kan een vorm van uitdroging zijn, maar ook als er teveel afvalstoffen vrij komen, kun je hoofdpijn krijgen en kun je dat wegdrinken.
- Water reinigt je lichaam van gifstoffen. Water vervoert in je bloed de voedingsstoffen en de afvalstoffen. Ook je bloed bestaat uit water.
- Voldoende water drinken heeft een zichtbaar effect op ons grootste orgaan, de huid.
Wauw….dat willen we allemaal, water is een natuurlijk anti-agingmiddel.
4. Kijk ook eens naar je andere gewoonten
Gezond eten is geweldig, maar roken en overmatig alcoholgebruik kunnen al jouw inspanningen teniet doen. Overweeg ook andere gezonde gewoonten aan te nemen.
5. Omarm groenten en fruit
Vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten – dat is wat groenten en fruit bieden. Maak ze tot een essentieel onderdeel van je dagelijkse voeding.
6. Verzorg je darmen heel goed
Een gezonde darmwerking is cruciaal. Probiotisch voedsel en supplementen kunnen helpen om je darmbacteriën in balans te houden. Een goede darmwerking is belangrijk om gezond te blijven, en om onze darmen goed te laten werken, moeten we de darmbacteriën in balans houden.
De darmflora bestaat uit zo’n 10 biljoen bacteriën, die samen twee kilo van ons lichaamsgewicht uitmaken. Er zitten goede en slechte bij, en het is zaak de goede te helpen bij hun nuttige werk. Dit kun je doen door het eten van probiotisch voedsel (zoals levende yoghurtcultuur en zuurkool) en het innemen van goede probiotica. De darm en stofwisselingskuur is een echte aanrader.
7. Beperk je suiker inname
Te veel suiker of teveel zout? Vroeger praatte men alleen over teveel zout, maar gaandeweg heeft suiker die plaats verdrongen. We zijn met zn allen suikerverslaafd.
Als er één voedingmiddel wordt aangewezen als grote boosdoener bij allerlei welvaartsziekten, dan is dat zeker suiker. Een hoge suikerinname wordt in verband gebracht met onder meer obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziektes en veel soorten kanker.
8. Minder junkfood, meer voeding
Junkfood is ontzettend verleidelijk, maar het bevat heel weinig tot geen voedingsstoffen. Kies voor onbewerkt voedsel dat je lichaam echt nodig heeft.
9. Ga eens experimenteren met kruiden
Kruiden en specerijen voegen niet alleen smaak toe, maar bevatten ook micronutriënten met positieve gezondheidseffecten. Probeer bijvoorbeeld gember en kurkuma.
10. Wees kritisch bij het lezen van onderzoeken
Laat je niet gek maken door dagelijkse berichten over voedingsonderzoek. Neem alles met een korreltje zout en focus op gezonde, gebalanceerde keuzes. De ene keer is iets gezond en een tijdje later is het weer ongezond. Bijvoorbeeld het eieren verhaal kennen we allemaal. Het zelfde geldt voor koffie, dan is het weer slecht en dan weer goed. En zo zijn er meerdere voorbeelden.
Mensen van de kranten en tijdschriften weten heel goed hoe ze berichten moeten plaatsen om de aandacht te krijgen. Ga je eigen gevoel achterna en als je twijfelt, vraag een deskundig iemand.