Suiker, een verslavende gifstof voor kinderen

Enkele weetjes en TIPS.
Volgens de wereld gezondheid organisatie eten we met z’n allen veel te veel suiker. En ik denk, als we eerlijk zijn tegenover onszelf dat dit inderdaad wel klopt.
We hebben het hier over toegevoegde suiker (bewerkte suiker) die helaas in heel veel producten wordt gebruikt. Koek, snoep en andere versnaperingen nog buiten beschouwing gelaten.
Maar hoe zit het dan voor kinderen?
De kijk op voeding volgens de orthomoleculaire voedingsleer, geeft heel duidelijk aan dat het vooral belangrijk is dat het voedingspatroon van kinderen aangepast zou moeten worden.

Laat ik beginnen met een korte uitleg, waarom.
Voor onze gezondheid is het uitermate belangrijk dat onze bloedsuikerspiegel met behulp van ons voedingspatroon optimaal kan functioneren.
We kunnen hierdoor namelijk o.a. ontstekingen voorkomen en juist ontstekingen blijken de basis te zijn voor onze “westerse ziektes”.
Jarenlang sluimeren ze tot het uiteindelijk een chronische belasting kan worden in de vorm van o.a. astma, diabetes (suikerziekte), kanker of reumatische aandoeningen.
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel en een te hoge aanmaak van insuline komen door ons westerse eetpatroon veel voor.
Dit schaadt de gezondheid op korte en op lange termijn.
Waarom is het belangrijk te werken aan een constantere bloedsuikerspiegel en een wisselende bloedsuikerspiegel te vermijden?
-
Omdat het vermoeidheid veroorzaakt
-
Omdat het een voorloper is van diabetes type 2
-
Omdat het de alvleesklier uitput
-
Omdat teveel insuline ontstekingen bevordert
-
Omdat onze organen eronder lijden
-
Omdat onze hersenen gebaat zijn bij een constante suikerspiegel

Op veel verpakkingen (vooral voor kinderen) wordt gesuggereerd dat het goed en gezond is. In werkelijkheid zit er vaak gesuikerde mais in en glucosestroop.
Veel ouders geven hun kinderen als ontbijt muesli, cruesli, cereals of cornflakes, in de veronderstelling dat het een gezond ontbijt is.
Cereals worden vaak gemaakt van bewerkte tarwe vol met kleurstoffen en cornflakes zijn gemaakt van mais, dat vaak niet verteerd wordt door jonge kinderen. Mais is vaak genetisch gemanipuleerd, wat misschien mooi lijkt omdat de plant immuun wordt voor bv ziektes, maar het komt de biodiversiteit niet ten goede. Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn voor je lichaam. Het zou gepaard kunnen gaan met resistentie voor antibiotica en allergische reacties kunnen oproepen.
Door biologische mais te kopen kun je dit vermijden.
Ondanks dat er gezonde stoffen in mais zitten, zoals B vitamines, mineralen waaronder magnesium en het bevat veel vezels, dat weer kunstig is voor onze spijsvertering, wordt mais afgeraden voor kinderen tot ongeveer 3 jaar.
Dit omdat de darmen van een jong kind nog niet volledig zijn ontwikkeld en er zouden klachten kunnen ontstaan. Door de vele suikers wordt de bloedsuiker spiegel ook beïnvloed, wat weer tot gevolg heeft dat er onrust gedurende de dag kan ontstaan alsmede een mindere concentratie.
Dit soort ontbijten en ook suikerrijke “tussendoortjes” hebben een hele grote invloed op de bloedsuikerspiegel, met alle gevolgen van dien.
Dit is nog maar een klein stukje uitleg. Omdat kinderen op vroege leeftijd al in aanraking komen met veel te veel suiker en dus al op jonge leeftijd “verslaafd” kunnen raken, is het belangrijk meteen al met een gezond eetpatroon te beginnen. Suikers te mijden en goed op de etiketten te letten.

TIP om mee te beginnen
Het ontbijt is van cruciaal belang.
Onze hersenen werken namelijk veel beter bij een constante aanvoer van glucose. Denk vooral bij kinderen die zich overdag moeten concentreren. Ook volwassenen uiteraard.
Zorgen voor een evenwichtige energie voor de hersenen betekent dat we onze bloedsuikerspiegel onder controle moeten houden.
Elke maaltijd is belangrijk, maar het ontbijt is van cruciaal belang voor de hele dag.
-
Sla het ontbijt nooit over!
-
Zorg dat in je ontbijt (ook van je kind) eiwitten voorkomen
-
Vermijd geraffineerde koolhydraten (zoals suiker, zoete witmeelproducten, frisdranken (ranja) en kunstmatige zoetstoffen.
-
Tijdens het eten geen water drinken, wel gedurende de rest van de dag uiteraard.
-
Zorg voor verschillende verse onbewerkte producten.
ONTBIJTEN IS EEN MUST
Er zijn mensen en zeker ook kinderen die ’s morgens geen honger hebben of geen zin hebben om te eten. GEEF NIET OP! Werk aan een haalbaar ontbijt. Want hoe meer energie je kind heeft, hoe makkelijker het zal gaan.
Ik hoor wel eens dat mensen / kinderen ’s morgens geen “hap door de keel kunnen krijgen”.
Meestal zijn dit mensen die heel gevoelig zijn voor suikers. Zij hebben JUIST dringend een goed ontbijt nodig!
Probeer dan eens een fruitshake, wat yoghurt of een roereitje.
Nieuwsgierig geworden naar meer? Je mag gratis mijn e-book downloaden en ook regelmatig tips ontvangen. En….. nieuw ” EET-BABBELTJES ” Daarover later meer 😁
Een goed begin is het halve werk.
Veel succes en wil je meer weten, stuur me gerust een berichtje.
Met gezonde groet,
Marion24fit
